Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Sikertelen terhesség ambulancia

VERSYS CLINICS Sikertelen terhesség ambulancia

Ismétlődő vetélések/ismétlődő beágyazódási hibák kivizsgálása (RPL/RIF)

Kérjen időpontot szakképzett specialistáinkhoz, amennyiben:

 • Lombik bébi program keretein belül 3 vagy annál több sikertelen beültetésen esett át
 • 2 vagy annál több olyan sikertelen terhességen van túl, amely végül nem végződött szüléssel

 

Sikertelen terhesség ambulancia - A kivizsgálás menete:

A kivizsgálás menete:

Az első konzultáció során a meddőségi szakember áttekinti a páciens kórtörténetét, válaszol a felmerült kérdésekre, és javaslatot tesz a kezelési tervre.

A visszatérő vetélések /ismétlődő beágyazódási hibák kockázati tényezői:

Az előrehaladott női életkor egyértelmű kockázati tényezője a nők szubfertilitásának, az esetleges magzati rendellenességeinek, a halva születésnek és szülészeti szövődményeknek. Ezért a pároknak törekedniük kell arra, hogy a női partner 31. életévének betöltése lőtt megtörténhessen a fogamzás és így legalább 90%-os az esélyük arra, hogy legalább két gyermek szülessen.

Stressz

Klinikai tanulmányok arra utaltak, hogy az anyai terhesség alatt fellépő stressz valószínűleg összefüggésbe hozható a terhesség és a szülés során fellépő különféle problémákkal

FOGLALKOZÁSI VAGY KÖRNYEZETVÉDELMI EXPOZÍCIÓ

Az ESHRE guidline szerint úgy tűnik, hogy a foglalkozási (szérum cink-, réz- és E-vitamin szint) és környezeti tényezők (nehézfémek, peszticidek, nyomelemek hiánya) összefüggésbe hozhatóak az ismétlődő vetélésekkel.

Krónikus endometritis

Számos cikk igazolta, hogy a RPL-ben szenvedő nőkben a krónikus endometritisz aránya 7-58% között mozog.

Életmódbeli változások

Életmódbeli változások

Dohányzás

A dohányzás szorosan összefügg a szülészeti és újszülöttkori káros következményekkel, ideértve a méhen kívüli terhességet, halvaszületést, a placenta praeviat, koraszülést, alacsony születési súlyt és veleszületett rendellenességeket.

Az egészséges BMI szerepe

Az elhízásnak jelentős hatása van a nők reproduktív egészségére. A megnövekedett testtömeg-index (BMI) összefüggésben van a női subfertilitással, az asszisztált reprodukciós kezelések eredményességével és a vetélésekkel.

Kávéfogyasztás

A megfigyeléses vizsgálatok dózisfüggő összefüggést találtak a koffein bevitel mennyisége és a vetélések között. Összefüggést írtak le a koffeinbevitel és az előrehaladott terhességi vetélések között.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholnak egyértelmű negatív hatása van a terhességre és szülés körülményeire. Ezért tanácsos, az alkoholfogyasztás kerülése a terhesség alatt

Kivizsgálandó faktorok

genetikai tényezők szűrése

Az ismétlődő vetéléssel rendelkező párok esetében csak egyéni mérlegelést követően javasolt a szülői kariotipizálás elvégzése.

TromboPhilia szűrés

 • Veleszületett thrombophilia
  Számos olyan veleszületett genetikai okot azonosítottak, amelyek hajlamosítanak a terhességben kialakuló vénás trombembóliára (VTE). A genetikai trombofília faktorok az V faktor Leiden mutációja, a protrombin mutáció, a protein C, a protein S és az antitrombin hiány, a metiléntetrahidrofolát reduktáz (MTHFR) mutációjának kivizsgálását javasoljuk.
 • SZERZETT THROMBOPHILIÁT
  Az APS-t az anti-foszfolipid antitestek tartós jelenléte, trombózis és / vagy terhességi komplikációk alapján diagnosztizálják. Három klinikai szempontból releváns és jól körülírt antifoszfolipid antites (azaz trombózissal társult antitestek) a lupus antikoaguláns (LA), antikardiolipin antitest (ACA, IgG és IgM) és β2 glikoprotein I antitestek (β2GPI, IgG és IgM).

Férfi faktorral végzett RPL kezelés

Dohányzás

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül sok oxidáló hatású; rontja a sperma minőségét és működését és a sperma DNS-ben száltörést indukál. A dohányzás és a csökkent férfi termékenység, az örökölhető genomi károsodások, valamint a gyermekkori rák előfordulása és az utódok káros mentális egészsége közötti összefüggéseket jól dokumentálták.


Elhízottság

Az elhízás összefüggésben áll a rossz sperma paraméterekkel valamint a sperma DNS károsodásával.


Gyógyszerek

A felírt gyógyszerek egy sorának van káros hatása a sperma minőségére. Például a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók, kortikoszteroidok, antibiotikumok, gyulladásgátlók és még a kodein is károsíthatják a sperma működését.


Varicocele

Az infertilis férfiak 40%-ában található varicocele, ami csökkent sperma paraméterekhez valamint emelkedett DNS fragmentációhoz vezet az egészséges donorokhoz viszonyítva. A klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a varicocelektómia javíthatja a sperma DNS integritását meddő betegekben, de RPL-vel nem végeztek vizsgálatokat.

ENDOKRINOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

ENDOKRINOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Az RPL kezelése metabolikus vagy endokrinológiai rendellenességekkel

Hypothyreosis

A terhességi hipotireoidizmusa terhességi szövődményekkel (a koraszülés fokozott kockázata, alacsony születési súly és vetélés), valamint a magzati neurokognitív fejlődésre gyakorolt ​​káros hatásokkal jár.


METFORMIN / INSULIN

Feltételezhető, hogy a metformin-kezelés növeli a PCOS-ban szenvedő nők élve születésének esélyét és a kórtörténetben visszatérő vetéléseket.


BROMOKRIPTIN alkalmazása RPL-hez kapcsolódó hiperprolaktinaemia esetében

A prolaktin szint vizsgálata RPL-el rendelkező nők esetén csak akkor javasolt, ha ezt klinikai tünetek (oligoamenorrhoea) és hiperprolaktinémiára utalnak. Hiperprolaktinémiában szenvedő betegek, akik orvosi kezelést igényelnek, tipikusan dopamin-agonista kezelésben (bromokriptin vagy kabergolin) részesülnek.


D-VITAMIN

A D-vitaminhiányt széles körben tanulmányozták a szülészeti komplikációk vonatkozásában, és egyértelműen a gesztációs diabétesz, az alacsony születési súly és a preeclampsia kockázati tényezőjeként írták le. Ezenkívül a D-vitamin hiánya a terhesség alatt hátrányosan befolyásolja a gyermek egészségét, növekedését és fejlődését. A D-vitamin hiányának gyakori előfordulása az RPL-ben szenvedő nőknél és az esetlegesen szülészeti és magzati komplikációk alapján fontolóra lehet venni a D-vitamin-kiegészítők felírását.

Méh rendellenességek

3D-s ultrahang használata javasolt az uterusban előforduló Müller cső rendellenességek kimutatására. 3D ultrahang alkalmazásával számos más méh rendellenesség is látható.

 • Kongeitális uterinális malformációk
  A veleszületett méh rendellenességek esetében a rekonstruktív műtéti kezelés lehetősége megoldást nyújthat, de ez a rendellenesség típusától és súlyosságától függ. Septum uteri Az uterus septum esetében a hiszteroszkópos metroplasztika vált a javasolt kezelési mód.
 • Szerzett intrauterin malformációk
  Endometrium polipok
  Az endometrium polipjai gyakran megtalálhatóak RPL esetében. A hysteroscopos eltávolítás megfontolandó > 1 cm felett.